Een reisbureau… wat is dat?

In het weekend (14 feb 2015) zie ik het reisbureau op twee totaal verschillende manieren in de media. Één keer in het NOS journaal, en één keer in het NRC. In beide gevallen heeft het niets te maken met het reisbureau. Het reisbureau zoals ik het ken.

  1. In het NOS journaal zie ik vrijdagavond reisbureau Travelbird genoemd worden als voorbeeld voor de groei van de economie. Prachtig die groei en vooral die extra banen*, dit is goed nieuws. Zie Reisbureau groeit. Met de term reisbureau mbt Travelbird, heb ik moeite. Maar ze voldoen wel voor een deel, aan de omschrijving op Wikipedia.

Reisbureau Webdefinities

Een reisbureau is een organisatie die bemiddelt tussen aanbieders en afnemers van aan reizen gerelateerde diensten zoals vliegtickets, hotelovernachtingen en activiteiten zoals excursies. Deze diensten kunnen in veel gevallen los van elkaar geboekt worden maar ook als compleet pakket. …http://nl.wikipedia.org/wiki/Reisbureau

Wat Travelbird doet, is het aanbieden van kant-en-klaar pakketten. Om hiermee de keuzestress bij de klanten weg te nemen is het argument. Deze reizen worden aangeboden, in een strak digitaal jasje, via de Travelbird website. En zijn ook te koop via andere websites zoals bijv AH of de Hema (kerstmarkt e.d.) Reisproducten voor klanten die vooral de focus hebben op gemak, en de voordeligste prijs. Deze werkmethode is lucratief. Ik snap dat heel veel consumenten hier behoefte aan hebben. Het gemak om met om met een paar swipes of klikken, te boeken. Klik&swipe, en je bent weg, Tenerife, Mexico, ik kom er aan!
Ik zie TravelBird e.d. zoals een Wehkamp of een H&M, in de reisbranche. De focus op standaard processen en een winstgevend bulkproduct. Ofwel fasttravel net zoiets als fastfood. Een product waar we (bijna) allemaal (soms) behoefte aan hebben.

2. In NRC.next zie ik ook de term reisbureau, nu in een kop van een artikel. Het reisbureau met een ironische lading. Dit reisbureau organiseert levensgevaarlijke reizen, voor bizar hoge bedragen. Reizen naar een nieuwe toekomst, een intens triest verhaal; Het grootste reisbureau ter wereld.

IMG_9598

Een reisbureau wat is dat?

Het reisbureau waar ik werk, is de afgelopen jaren ook flink gegroeid. Dat we stilletjes in de niche. Een reisbureau doet tegenwoordig veel meer, dan wat er in bovenstaande definitie staat omschreven.Wij regelen alles voor de klant van a tot z. Dit begint al met het reisidee. Onze klanten weten niet altijd waar ze naar toe ‘moeten’/willen, juist omdat ze al zo veel hebben gezien van de wereld. Wij verzinnen het!  Wat dat betreft doen we iets vergelijkbaars als Travel Bird alleen dan op maat. Zie hier.  Ook wij hebben meer klanten, meer mooie boekingen en meer medewerkers. Onze groei komt naar mijn idee, met name doordat we vooral (de reiswensen van) de klant centraal zetten.  Vrijwel alle ANVR/SGR aangesloten reisorganisaties, kunnen we aanbieden. En soms is een afwijzend reisadvies geven is ook een belangrijk onderdeel van ons vak… Egypte adviseren we al een tijdje niet meer.

Een collega weigerde, bijvoorbeeld een bepaalde cruise** te boeken, voor een klant. “Als ik een brood bij de bakker wil kopen, dan koop ik een brood!” was zijn norse commentaar. Haar reactie: “Dat is prima, maar niet bij ons. Boekt u die cruise, maar elders of online…”.

Twee dagen later volgde een mail, we hadden gelijk, door haar “reisadvies” was hij zich verder in dit product gaan verdiepen. Niks voor hem. Hij zette twee mooie andere reizen bij ons uit:-)

Een reisbureau wat is dat? Zegt u het maar…

  • Of Travel Bird wel de juiste partij is geweest om de groei van de econmie weer te geven valt te bezien, op 15 oktober stond er in de verschillende media dat Travel Bird honderden mensen moet ontslaan. Zie hier

** Voordat het beeld ontstaat dat wij liever geen cruises boeken; niets is minder waar. Wij boeken graag en vaak cruises, maar niet voor deze klant;-)

IMG_9588_2 IMG_9564_2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s