Botswana vergeet je nooit meer!

Voordat u verder leest een waarschuwing: dit blog bevat jaloersmakende onderwerpen, indien u hier gevoelig voor bent stop met lezen!

Fly-in Botswana

Een paar dagen voor vertrek ontvang ik het reisschema van deze studiereis. Het programma ziet er spectaculair en veel belovend uit. Google  “safari Botswana” en je wordt overladen met kreten als: extraordinary, natuurlijke rijkdom, unique, luxe etc. Dit  in combinatie met duizenden waanzinnig mooie natuurfoto’s en filmpjes die je online ziet. Ik ga naar het paradijs op aarde. Bestaat dit wel?

images-4 images-1

Je wordt er bijna bang van, zoveel schoonheid kan in werkelijkheid misschien tegenvallen…Natuurlijk heb ik het helemaal mis, het is een schitterend land. Het is vrijwel onmogelijk om hier een goede voorstelling van te maken. In dit blog geen dag tot dag beschrijving. Mijn ervaring is dat iedere klant deze reis op een andere wijze invult. Wel een paar tips en opmerkingen over Botswana. De foto’s zijn vrijwel allemaal gemaakt met een telefoontje. (..iets met een camera die in het water viel, en verder wil ik het hier niet over hebben…)

Okavango Selfie

Botswana  Ca 40% van Botswana bestaat uit nationale parken en game reserves. Ze zijn in Botswana naar mijn idee slim bezig, er is al meer dan 30 jaar beleid ten aanzien van ecotoerisme. Massatoerisme proberen ze buiten de deur te houden. Toerisme is belangrijk voor Botswana. Ongeveer 60% van de bevolking in noord Botswana is opgeleid en werkzaam in het toerisme. De kleinschaligheid en de exclusiviteit maken een reis naar dit prachtige land, duurder dan andere safari bestemmingen (daar ontkom je niet aan) maar ook extra bijzonder. Wij bezoeken de accommodaties van Wilderness Safari’s, deze organisatie geeft bij het werven en opleiden van personeel altijd voorkeur aan mensen uit de omgeving.

Personeel Xigera Camp De vrolijke gids Emang

De Okvango Delta Een rivier loopt meestal naar de open zee. Het water van de Okavango rivier mondt sinds ca 10.000 jaar uit over 15.000km2 land. Hierdoor is de delta ontstaan.

Okavango Delta IMG_1709

Het water dat de delta binnenkomt is ongewoon puur. De wateren van de Okavangodelta zijn onderhevig aan seizoensgebonden overstromingen. Eilanden kunnen geheel onder water verdwijnen tijdens de overstroming (juni, juli) , en weer opduiken aan het eind van het seizoen (vanaf oktober).

IMG_2628_2

Tip (s) 1 Ik genoot van de geruisloze boottocht met de Mokoro door de delta. In alle stilte en rust genieten van de natuur. Mooier kan het niet. De lodge Little Vumbura, gelegen op een eiland aan de rand van de delta vind ik echt een aanrader. Let op in vakantieperiodes, in het hoog seizoen, moet deze intieme lodge maanden van te voren worden gereserveerd.  Je hebt hier een prachtig uitzicht, vanuit de lodge stap je zo in de Mokoro. Een tocht met een Mokoro wordt vanuit verschillende lodges ook met kinderen aangeboden. Voor kinderen vanaf een jaar of 10 lijkt mij dit een onvergetelijke ervaring.

IMG_2295 IMG_3071

Tip 2 Ha, en er is in de hele Delta (nog) vrijwel geen bereik. Voor de beeldschermgeneratie (verslaafden…moi!), is deze reis een hele goede digidetox:-)

Safari Wat betreft safarigebied is Botswana “the jewel in the crown”  Wij bezochten de Okavango Delta en Linyanti deze twee gebieden kennen en zeer groot aantal dieren. De delta trekt om die reden jaarlijks vele bezoekers. Maar ook het minder druk bezochte Linyanti is bijzonder. Linyanti heeft qua landschap sterke overeenkomsten met bekende park Chobe.

Voor vijf uur ’s morgens word ik luidruchtig gewekt door de natuur, kikkers maken de vreemdste geluiden, vogels roepen je om op te staan, de apen brullen, olifanten schuren tegen je tent aan:-) Het is tijd om op te staan! Tijd voor de ochtend gamedrive.

Wij hadden uitzonderlijk veel geluk, we hebben echt enorm veel wild gezien. Zoals: buffels, nijlpaard, waterbok, antilope, gnoe, giraf, krokodil, leeuw, luipaard  (2 keer!), hyena’s, een grote kudde Afrikaanse wilde honden, zebra’s, Knobbelzwijn, Luipaardschildpad, Maraboe, Afrikaanse Zeearend, Watervaraan, Beerbaviaan.. en heel veel olifanten.

IMG_2725_2 IMG_3178

Van de big 5 kwamen wij er vier (!!) tegen: de leeuw, luipaard, buffel en olifant. Dit is binnen de korte tijd dat wij deze reis maakte niet gebruikelijk.

Tip 3  Plan uw reis aan het begin van het regenseizoen. Vanaf ca. november, is het voor de meeste dieren, de periode om jongen te krijgen. Het land is droog, de dieren verzamelen zich rondom de drinkplaatsen. Bovendien wordt de periode vanaf november tot ca 20 december in de reisbranche gezien als laagseizoen, de tarieven voor zowel vlucht als accommodatie liggen een stuk lager. Een goede reisperiode voor wie niet aan schoolperiode is gebonden.

IMG_3184 IMG_3179  IMG_2143 IMG_3065

Informatie  Op Instagram onder de hashtag #vxamsterdam of #opreismetIris zien jullie eventueel nog meer berichten. Ik kan nog heel veel Botswana tips geven. En ervaringen delen over de accommodaties die wij hebben bezocht. Deze waren inderdaad het paradijs op aarde, maar kenden onderling ook belangrijke verschillen. Botswana kan bijzonder goed gecombineerd worden met Zambia, de Vic Falls en/of Namibië Graag informeer ik u hierover!

IMG_2598 IMG_1707

Kom vooral eens langs op het reisbureau! VakantieXperts Beethovenstraat 21 te Amsterdam.

Stuur een bericht naar amsterdamb@vx.nl vraag naar Iris Poels IMG_2220_2 Of bel 020-6734466

Woont u niet in de buurt? Geen probleem u kunt ons mailen. Of een afspraak maken we komen graag langs. Er waren nog andere VakantieXperts reisadviseurs mee op deze onvergetelijke reis. Stuk voor stuk zeer gemotiveerde en deskundige medewerkers, zoals:

Femy Sestu uit Haarle zie

Frank Sijbrands zie

Lucienne van der Stuyft zie

IMG_3112_2 IMG_2406_2 IMG_2361_2

Tot slot 

 

IMG_3199.JPG

Advertenties

2 gedachten over “Botswana vergeet je nooit meer!

  1. sneeuwheldwillem

    Wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt! En inderdaad, Botswana vergeet je nooit meer. Kennen jullie het boek YOU RUN YOU DIE over het leven achter de schermen van een safari kamp in Botswana, in de Linyanti. Een ode aan de Okavango, aan Botswana en aan de natuur. Met meer dan 120 prachtige kleurenfoto’s. De eerste twee hoofdstukken zijn te lezen op: http://www.yourunyoudie.nl.
    Voor echte liefhebbers zoals jullie wil ik het boek met alle liefde signeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s