De (mijn) herontdekking van Wenen

Meer dan 20 jaar geleden was ik voor het laatst in Wenen. Het beeld wat was blijven hangen, een suffe stad, de Habsburgers hadden imposante gebouwen achtergelaten. De bediening in de horeca was top, dit waren zo’n beetje al mijn herinneringen aan deze stad. Kortom tijd voor een herontdekking, tijd voor een nieuw bezoek aan Wenen. Hieronder een reisverslag met een paar reistips.

Hurra, wir kommen nach Wien!

De vlucht met Austrian airlines verliep zeer voorspoedig. Het is een vlucht van minder dan 2 uur, heel comfortabel met een snack (met de vrolijke naam Cloud Hoppers) en een drankje. Bij aankomst was het heel eventjes zoeken naar de transferbus. Die luxe bus, ja dat is toch echt onze bus, de Vip trip is begonnen!

IMG_6160   Cloud Hoppers

Plop, de eerste champgagne in het zeer stijlvolle Sans Souci hotel

IMG_6170 IMG_6174 IMG_6182

Helaas het weer zit deze middag niet mee, de regen en het aangekondigde onweer zorgt er voor dat het onderdeel fietsen niet doorgaat. Wij gaan te voet Wenen verkennen. Vanuit dit hotel loop je zo het centrum in, je staat binnen een paar minuten tussen het protserige barok van de beroemde “Ring”, de impostante gebouwen maken ook in de stromende regen indruk.

IMG_6213 IMG_6239 IMG_6250  IMG_6230

Snel even opfrissen in het hotel, door een duik in het riante 20 meter zwemad. Zwembad hotel Sans SouciDie avond dineren we in het restaurant Motto am Fluss , het diner wordt ons aangeboden door Wien Tourismus. Voor een woensdagavond is het behoorlijk druk in dit restaurant, dit lijkt mij een goed teken. De Vodka Cumcumber cocktail kan jullie van harte aanbevelen.

I love studiereizen!

De volgende dag wakker worden in prachtige ruime kamer, een heerlijk bed, met een stralende zon en een riant ontbijt, niets menselijks is mij vreemd, I love studiereizen!*

We gaan vroeg op stap, hotel Sans Souci ligt ook op de rand van wijk Spittelberg. De voormalige hoerenwijk is nu een buurt met allemaal leuke straatjes met galeries, kunstnijverheidszaken en cafe’s. Biedermeierhuizen, smalle straatjes en artistieke types, het is een verzamelplaats voor kunstenaars en andere creatievellingen. In deze wijk ligt ook hotel Altstad, een aanrader. Tegenover dit hotel ligt het mooi tuinje van de Salatpiraten, van dergelijke initiatieven word ik altijd vrolijk. Vandaag begeven wij ons vooral buiten het oude stadscentrum, Wenen is niet zo hip als Berlijn, ik voel mij in deze buitenwijken helemaal op mijn gemak. De terrasjes zitten goed vol. Het is een geniale zet geweest van de burgemeester om op verschillende plekken graffiti te legaliseren. Zie de Wienerwand

IMG_6337 IMG_6494 IMG_6502  IMG_6342

 

Het programma brengt ons ondermeer naar de Spaanse Rijschool en het Kunsthistorisches Museum. Dit museum is onlangs geheel Kunst Historisches Museumgerenoveerd. Een waanzinnig mooi gebouw, de Kunstkammer geeft een prachtig overzicht van de schatkamer van het Habsburgse rijk.

Plop, het is weer tijd voor champagne! Deze keer in de kasteeltuin, boven op de heuvel bij de Gloriette van paleis Schönbrunn.  Een tip voor wie ooit nog eens in een paleis wil wonen, hier kan je “gewoon” een appartement huren.

IMG_6408 IMG_6409 IMG_6412

’s Nachts kan je, je in Wenen je als het waren in een tijdscapsule begeven. IMG_6466Start met de charme en grandeur van de vorige eeuw in de lobby of de Blaue bar van het Sacher Hotel. Voor wie daarna nog een dansje wil maken anno nu, vlakbij ligt de Albertina passage 

IMG_6568We staan op met wederom zon, er volgt een heerlijke zomerse dag. De boottocht op een zijtak van de Donau is zeer aangenaam. Ga je in de zomer naar Wenen, neem dan vooral zwemkleding mee. Langs de oevers ligt men massaal te zonnenbaden, sportievelingen zie ik enorme afstanden zwemmen. Metrohalte Alte Donou.

Dit bezoek zit er op. Op de terugvlucht met Austrian airlines, wacht nog een aangename verrassing.IMG_6629 IMG_6639 De maaltijd die je voor 15 euro kan bijboeken is werkelijk voortreffelijk. Aangekomen op Schiphol zie ik dat de verkeerstoren in het kader van het WK, oranje is uitgelicht. Dit blijkt een dag later, een goed voorteken te zijn!

Wenen was geweldig, ik ga zeker nog een keer terug. Sunair, Austrian airlines en Wien Tourismus, bedankt!

I love studiereizen!

IMG_6448

* Studiereizen

Er moet mij nog iets van het hart, het is dat het bij dit reisvak hoort, maar in de loop der jaren heb ik een behoorlijke hekel gekregen aan het fenomeen studiereizen. De overvolle verplichte reisprogramma’s, de kamer delen met een wild vreemde (!), de duizenden groepsfoto’s (nee, ik overdrijf niet..). Het bizarre gegeven dat veel reisorganisaties tegenwoordig ook nog eens een behoorlijk hoge eigenbijdrage vragen voor een studiereis. Daarnaast geven de meeste werkgevers nog maar heel weinig tijd beschikbaar voor zo’n reis.

Van oudsher is de deal in de reisbranche dat de primaire arbeidsvoorwaarden (helaas) minimaal zijn, in ruil hiervoor zie je wat van de wereld. Het hoeft niet uitgelegd te worden, het verhaal is simpel, door deel te nemen aan studiereizen blijft mijn reiskennis up to date en zorg ik, samen met mijn team, voor de nodige PR en een goede verkoop van de bestemming ofwel het product. Een win-winsitutatie, voor werkgever, leverancier en werknemer, lijkt mij.

Gelukkig zijn er specialisten in de reisbranche het wel goed aanpakken. Een recente studiereis die direct een commercieel succes was, was deze reis naar Namibië klik hier

Touroperator Sunair pakt het heel goed aan, zij nodigde een klein select gezelschap van best verkopende reisagenten uit, wij mochten mee op Vip trip naar Wenen.

Op Twitter en Instagram is via #viptripWenen ook nog het e.a. terug te vinden over deze inspirerende reis. Facebook zie hier

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s